Perkara yang amat dibenci ALLAH pada wanita

Thursday, March 03, 2011

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,

Wanita Yang Dimurkai Allah

PERKARA YG AMAT DIBENCI ALLAH PADA SEORANG WANITA
 
1.Kepada wanita yang tidak menutup aurat Allah berfirman," Hiduplah dengan  apa yang kau suka."
2.Allah melaknati wanita yang sengaja mendedahkan auratnya kepada lelaki yang bukan muhrim.
3.Perempuan yg memakai kain yang nipis dan jarang untuk menarik perhatian lelaki bukan muhrim atau memakai segala yg mendatangkan keghairahan kepada  orang lain maka dia tidak akan mencium bau syurga.
4.Wanita yg jahat lebih buruk dari 1000 org lelaki yg jahat.
 
Pengorbanan seorang wanita amat dihargai oleh Allah dan Rasulnya. Cuma kita kurang mengetahui kelebihan yg dikurniakan kpd kita semua. Sehinggakan hari ini manusia Islam mencari sesuatu selain dari agama krn merasa pengorbanan mereka tidak dihargai. Dan mereka turut melaungkan persamaan hak
seperti di barat. Ini semua bukanlah salah mereka...tetapi kitalah yg bersalah kerana kita lupa bahawa kita ini umat yg dianugerah kan dgn tugas kenabian. Memberi harapan dan bimbingan kpd manusia...
 
WANITA YG DIMURKAI OLEH ALLLAH
 
Sebagaimana Allah suka dgn wanita yg yg solehah, Allah juga sgt murka kpd beberapa jenis wanita. Oleh itu sgt perlu bagi kita mengetahui perkara yg boleh menyebabkan kebenciannya supaya kita terhindar dr kemurkaannya.  Kemurkaan Allah pada hari kiamat sgt dahsyat sehinggakan nabi2 pun sgt takut. Bahkan Nabi  Ibrahim pun lupa bahawa dia mempunyai anak yg bernama Nabi Ismail krn  ketakutan yg amat sangat. Abu Zar r.a meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W.  bersabda: -

"Seorang wanita yg berkata kpd suaminya,"semoga engkau mendapat kutukan  Allah" maka dia dikutuk oleh Allah dr atas langit yg ke7 dan mengutuk pula  segala sesuatu yg dicipta oleh Allah kecuali 2 jenis makhluk iaitu manusia dan jin."

Ab.Rahman bin Auf meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w bersabda: "Seorang yg membuat susah kpd suaminya dlm hal belanja atau membebani sesuatu yg suaminya tidak mampu maka Allah tidak akan menerima amalannya yg wajib dan sunnatnya."
 
Abdullah bin Umar r.a meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W. bersabda: -

"Kalau seandainya apa yg ada dibumi ini merupakan emas dan perak serta dibawa oleh seorang wanita ke rumah suaminya. Kemudian pada suatu hari dia terlontar kata2 angkuh,"engkau ini siapa? Semua harta ini milikku dan engkau tidak punya harta apa pun." Maka hapuslah semua amal kebaikannya walaupun banyak.
 
Nabi S.A.W. adalah seorang yg sangat kasih pada ummatnya dan terlalu menginginkan keselamatan bagi kita dr azab Allah. Beliau menghadapi segala rupa penderitaan, kesakitan, keletihan dan tekanan. Begitu juga air mata dan darah baginda telah mengalir semata-mata krn kasih-sayangnya terhadap kita.

Maka lebih-lebih lagi kita sendirilah yg wajar berusaha utk menyelamatkan diri kita, keluarga kita dan seluruh ummat baginda. Sebagai penutup ikutilah kisah seterusnya ini sebagai iktibar bagi kita.
 
Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut: "Saya bersama Fatimah berkunjung kerumah Rasulullah S.A.W. dan kami temui baginda sedang menangis. Kami bertanya kpd beliau,"mengapa tuan menangis wahai Rasulullah?" Beliau menjawab, "pada malam aku di Isra'kan kelangit, daku melihat org sedang mengalami berbagai penyeksaan...maka bila teringatkan mereka aku menangis."

Saya bertanya lagi,"wahai Rasulullah apakah yg tuan lihat?" Beliau bersabda: -
 
1.Wanita yg digantung dgn rambutnya dan otak kepalanya mendidih.
2.Wanita yg digantung dgn lidahnya serta tangannya dipaut dr punggungnya sedangkan aspal yg mendidih dari neraka dituangkan ke kerongkongnya.
3.Wanita yg digantung dgn buah dadanya dari balik punggungnya sedangkan air getah kayu zakum dituang ke kerongkongnya.
4.Wanita yg digantung , diikat kedua kaki dan tgnnya ke arah ubun2 kepalanya serta dibelit dibawah kekuasaan ular dan kala jengking.
5.Wanita yg memakan badannya sendiri serta dibawahnya tampak api yg menyala-nyala dgn hebatnya.
6.Wanita yg memotong badannya sendiri dgn gunting dr neraka.
7.Wanita yg bermuka hitam dan memakan ususnya sendiri.
8.Wanita yg tuli, buta dan bisu dlm peti neraka sedang darahnya mengalir dari rongga badannya (hidung,telinga,mulut) dan badannya membusuk akibat  penyakit kulit dan lepra.
9.Wanita yg berkepala spt kepala babi dan keldai yg mendapat berjuta jenis siksaan.
 
Maka berdirilah Fatimah seraya berkata,"Wahai ayahku, cahaya mata kesayanganku... ceritakanlah kpd ku apakah amal perbuatan wanita2 itu."  Rasulullah S.A.W. bersabda, "Wahai Fatimah, adapun tentang : -
 
1.Wanita yg digantung dgn rambutnya krn dia tidak menjaga rambutnya (di jilbab) dikalangan lelaki.
2.Wanita yg digantung dgn lidahnya krn dia menyakiti hati suaminya dgn  kata
3.Kemudian Nabi S.A.W. bersabda: "Tidak seorang wanita yg menyakiti hati suaminya melalui kata2nya kecuali Allah akan membuatnya mulutnya kelak dihari kiamat,selebar 70 zira' kemudian akan mengikatnya dibelakang lehernya.
4.Adapun wanita yg digantung dgn buah dadanya krn dia menyusui anak org lain tanpa izin suaminya.
5.Adapun wanita yg diikat dgn kaki dan tangannya itu krn dia keluar rumah tanpa izin suaminya, tidak mandi wajib dr haidh dan nifas.
6.Adapun wanita yg memakan badannya sendiri krn suka bersolek utk dilihat lelaki lain serta suka membicarakan keaiban org.
7.Adapun wanita yg memotong badannya sendiri dgn gunting dari neraka kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan org yg banyak dgn maksud supaya org melihat perhiasannya dan setiap org jatuh cinta padanya krn melihat perhisannya.
8.Adapun wanita yg diikat kedua kaki dan tangannya sampai ke ubun2nya dan dibelit oleh ular dan kala jengking krn dia mampu mengerjakan solat dan puasa.Tetapi dia tidak mahu berwudhuk dan tidak solat serta tidak mahu mandi wajib.
9.Adapun wanita yg kepalanya spt kepala babi dan badannya spt kaldai krn diasuka mengadu-domba (melaga-lagakan org) serta berdusta.
10.Adapun wanita yg berbentuk spt anjing krn dia ahli fitnah serta suka marah-marah pada suaminya.

Dan ada diantara isteri nabi2 yg mati dlm keadaan tidak beriman kerana mempunyai sifat yang buruk. Walaupun mereka adalah isteri manusia yang terbaik dizaman itu. Diantara sifat buruk mereka: -
 
1.Isteri Nabi Nuh suka mengejek dan mengutuk suaminya.
2.Isteri Nabi Lut suka bertandang ke rumah org.
 
Semoga Allah beri kita kekuatan untuk mengamalkan kebaikan dan meninggalkan keburukan. Kalau kita tidak berasa takut atau rasa perlu berubah...maka kita kena khuatir .Takut kita tergolong dlm mrk yg tidak diberi petunjuk oleh Allah. Nauzubillahi min zalik.
 
Wassalam.
 
Hiasilah Diri Kita Dengan KEIMANAN Bukan Dengan KEEGOAN.
 
 

Artikel Terkait

Next Article
« Prev Post
Previous Article
Next Post »
KOMENTAR
  • Maaf, kolom komentar dinonaktifkan sementara.

No comments

Silahkan berkomentar sesuai dengan artikel diatas dengan baik dan sopan!